top of page
Zoeken

Een overwerker of toch een uitsteller?

We zijn aan het einde gekomen van de imposterism serie. De afgelopen weken stonden vrijwel alle posts, story’s en podcasts in het teken van imposterism. Een onderwerp dat team Master Jar erg aan het hart gaat.

In deze mail wil ik je alleen nog behoeden voor het misverstand dat het vaakst voorbij kwam in coaching en Direct Messages (DM) op Instagram. Dat misverstand is: het idee dat je een uitsteller én een overwerker tegelijkertijd kunt zijn.

Uitstellen en overwerken gaan vaak samen. De uitsteller overwerkt meestal op het laatste moment, zodat ze tóch een deadline halen. En de overwerker stelt wel eens uit, in een poging om een moment van rust te creëren.

En toch neigt iedereen die ik coach meer naar één van de twee. Weten of je een uitsteller of overwerker bent, maakt het makkelijker om aan jouw imposter patronen te werken.

Voor de uitsteller kan er iets meer focus naar: in de actiemodus komen, vertrouwen op jouw eigen woord en uitstelgedrag inruilen voor rust + ontspanning.

Voor de overwerker kan er iets meer focus naar: helder grenzen communiceren, nee zeggen, omgaan met teleurstelling, meer rust en ontspanning in de werkdag inbouwen en daar helder over communiceren en nee zeggen, zodat je die rust ook écht pakt.

Omdat uitstellen en overwerken vaak samen gaan, kan het moeilijk zijn om voor jezelf vast te stellen of je een overwerker of een uitsteller bent.

Een paar vragen om je te helpen met identificeren of je een uitsteller of overwerker bent:

 • Als de deadline nog niet in zicht is, welke verleiding is dan groter

  1. Nog even scrollen op instagram en wat andere doelloze dingen doen

  2. Alvast aan de slag gaan, zodat de kans groter is dat je het binnen de deadline af krijgt

 • Als je een taak hebt afgerond, denk je dan sneller

  1. ‘Was ik maar eerder begonnen’

  2. ‘Ik heb harder gewerkt dan nodig, maar ik weet eigenlijk niet wat ik had moeten schrappen.’

 • Als je een compliment krijgt, denk je dan sneller

  1. ‘Als ze toch eens zouden weten hoe weinig ik heb gedaan, dan zou ze me dit compliment nooit gegeven hebben.’

  2. ‘Zo’n compliment is mooi, maar dit niveau houd ik nooit vol.’

Heb je vaker A geantwoord, dan is de kans groot dat je een uitsteller bent. Kijk dan nog eens naar de Instagram posts van week 2: deze, deze, deze, deze en deze. Of klik hier voor de podcast over uitstelgedrag. Heb je vaker B geantwoord, dan is de kans groot dat je een overwerker bent. Kijk dan nog eens naar de Instagram posts van week 3: deze, deze, deze, deze en deze. Of klik hier voor de podcast over overwerken.

Tip: als je al in de Master Jar Plancursus zit, deel jouw ervaring eens in de besloten community. Dan kunnen we er samen de diepte op in!

Wat, zit je nog niet in de Master Jar Plancursus?Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

4 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Komentarze


bottom of page