top of page
Zoeken

Een overwerker of toch een uitsteller?

We zijn aan het einde gekomen van de imposterism serie. De afgelopen weken stonden vrijwel alle posts, story’s en podcasts in het teken van imposterism. Een onderwerp dat team Master Jar erg aan het hart gaat.

In deze mail wil ik je alleen nog behoeden voor het misverstand dat het vaakst voorbij kwam in coaching en Direct Messages (DM) op Instagram. Dat misverstand is: het idee dat je een uitsteller én een overwerker tegelijkertijd kunt zijn.

Uitstellen en overwerken gaan vaak samen. De uitsteller overwerkt meestal op het laatste moment, zodat ze tóch een deadline halen. En de overwerker stelt wel eens uit, in een poging om een moment van rust te creëren.

En toch neigt iedereen die ik coach meer naar één van de twee. Weten of je een uitsteller of overwerker bent, maakt het makkelijker om aan jouw imposter patronen te werken.

Voor de uitsteller kan er iets meer focus naar: in de actiemodus komen, vertrouwen op jouw eigen woord en uitstelgedrag inruilen voor rust + ontspanning.

Voor de overwerker kan er iets meer focus naar: helder grenzen communiceren, nee zeggen, omgaan met teleurstelling, meer rust en ontspanning in de werkdag inbouwen en daar helder over communiceren en nee zeggen, zodat je die rust ook écht pakt.

Omdat uitstellen en overwerken vaak samen gaan, kan het moeilijk zijn om voor jezelf vast te stellen of je een overwerker of een uitsteller bent.

Een paar vragen om je te helpen met identificeren of je een uitsteller of overwerker bent:

  • Als de deadline nog niet in zicht is, welke verleiding is dan groter

  1. Nog even scrollen op instagram en wat andere doelloze dingen doen

  2. Alvast aan de slag gaan, zodat de kans groter is dat je het binnen de deadline af krijgt

  • Als je een taak hebt afgerond, denk je dan sneller

  1. ‘Was ik maar eerder begonnen’

  2. ‘Ik heb harder gewerkt dan nodig, maar ik weet eigenlijk niet wat ik had moeten schrappen.’

  • Als je een compliment krijgt, denk je dan sneller

  1. ‘Als ze toch eens zouden weten hoe weinig ik heb gedaan, dan zou ze me dit compliment nooit gegeven hebben.’

  2. ‘Zo’n compliment is mooi, maar dit niveau houd ik nooit vol.’

Heb je vaker A geantwoord, dan is de kans groot dat je een uitsteller bent. Kijk dan nog eens naar de Instagram posts van week 2: deze, deze, deze, deze en deze. Of klik hier voor de podcast over uitstelgedrag. Heb je vaker B geantwoord, dan is de kans groot dat je een overwerker bent. Kijk dan nog eens naar de Instagram posts van week 3: deze, deze, deze, deze en deze. Of klik hier voor de podcast over overwerken.

Tip: als je al in de Master Jar Plancursus zit, deel jouw ervaring eens in de besloten community. Dan kunnen we er samen de diepte op in!

Wat, zit je nog niet in de Master Jar Plancursus?

Klik dan hier om je in te schrijven en dan zien we je snel!Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

2 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Deze e-mail heb ik speciaal geschreven voor de mensen die moeite hebben met genoeg rust nemen. Als jij daar ook moeite mee hebt, dan ga je het volgende wel herkennen. Helemaal nu het wat lekkerder wee

Mijn moeder zegt wel eens dat haar burn-out een groot cadeau was. Zelf ervaar ik mijn bijna-burn-out ook zo. Onze lichamen trokken aan de handrem, waardoor we we gedwongen werden om te vertragen. Mama

Als ik zeg: appelflappen, frikadelbroodjes en blikjes energydrink… Waar denk je dan aan? Ik denk dan terug aan tussenuren en uitgevallen lessen op de middelbare school. Een uurtje gratis tijd waarin w

bottom of page