top of page
Zoeken

Werken mag ook makkelijk gaan. Toch?

Sta jij het jezelf toe om het werken makkelijk te laten zijn?


In mijn omgeving zie ik veel mensen die het moeilijk vinden om makkelijk toe te laten. En daar wil ik het met je over hebben in deze mail.


Zo heb ik een vriendin die makkelijk kan rondkomen van 12 uur per week werken. Een paar extra uurtjes zijn mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Helemaal nu ze veel tijd en energie steekt in (deels onder begeleiding) werken aan haar mentale gezondheid.


Laatst zat ze huilend voor me. “Waarom kan ik niet gewoon 40 uur per week, zoals normale mensen!?”


Ook moet ik denken aan een klant die uitsprak dat ze heel graag van ‘s morgens 06:00 tot 08:00 aan het werk wil. Ze staat uit zichzelf vroeg op en is dan heel productief en creatief. In die twee uur krijgt ze veel meer gedaan dan geforceerd aan het werk gaan binnen kantoortijden.


Maar zo vroeg werken, dat kan toch helemaal niet? “Dan moet ik overdag óók werken, anders ben ik overdag niet aan het werk, zoals normale mensen”.


Met “normale” mensen bedoelen ze de mensen die binnen de kantoortijdennorm vallen (5 dagen per week van 09:00 tot 17:00 werken, zodat je 40 uur per week werkt). In de afgelopen 60 jaar is die norm diep in onze maatschappij gesleten.


Afwijken van die diep ingesleten norm is ongemakkelijk. Het is als op een druk feestje aankomen en dat dan de muziek stopt, precies op het moment dat jij binnenkomt, waardoor iedereen stopt met praten en naar jou staart. Niet levensbedreigend, maar gênant genoeg om te wensen dat je nooit naar dat feestje was gegaan.


Maar dit ongemak is tijdelijk. Proberen te conformeren aan een norm die jou eigenlijk niet past, is permanent en kost veel meer tijd en energie dan nodig.


Ik had met die vriendin en klant kunnen onderzoeken “hoe kunnen we het mogelijk / leuk maken om binnen kantoortijden te werken?”, maar waarom zouden we daar onnodig veel tijd en energie in steken?


Het enige probleem is hun eigen oordeel.


Liever help ik ze met zichzelf toestaan om het werk moeiteloos te laten zijn. Op een manier hén werkt.


Dit is natuurlijk ook (een deel van) het werk wat we doen in de Master Jar. Een manier van werken vinden die bij JOU past. Normen aankijken. Samen door het ongemak heen werken. En vervolgens de successen vieren. De volgende ronde van het Master Jar programma begint op maandag 7 maart. Binnenkort gaan de digitale deuren open, dus houd deze emails in de gaten. Want het lijkt me super gaaf als je erbij bent.


P.s. Ohja, die klant die dus ‘s morgens aan het werk wilde heeft meteen de daad bij het woord gevoegd. Dit is wat ze stuurde:


P.p.s. Spreekt deze mail je aan? Voel je vrij om hem door te sturen of screenshots te delen op social media (bonuspunten als je mij tagt, dan zie ik het ook!).Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

15 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


bottom of page