top of page
Zoeken

Wel of niet aan het werk in de avonden of weekenden?

Sinds een maand of vier deel ik geen social media berichten meer in het weekend. Ik vind het belangrijk om zowel mijn brein als jouw brein rust te gunnen. Om diezelfde reden nam ik tijdens de feestdagen 2 weken helemaal vrij van mijn bedrijf.


Ik kán mijn berichten van tevoren inplannen, maar ik ken mezelf… Dan ga ik in het weekend tóch kijken of er reacties zijn. En zelfs al zou het me wél lukken om weg te blijven: waarom zou ík weg zijn van Instagram, terwijl ik jou wél aan het (denk)werk zet?


Oké, dus ik beperk hoe en wanneer ik werk. Maar dat betekent niet dat ik nooit werk (of gewerkt heb) in weekenden en vakanties. Ik heb heb namelijk niks tegen werken in weekenden of vakanties.


Maar hoe bepaal ik of wel / niet werk in avonden, weekenden en vakanties?


Dat ligt aan de combinatie van noodzaak en mijn gevoel.


“Noodzaak” en “gevoel” zijn beiden super subjectieve zaken. Daarom maak ik het praktischer met een aantal voorbeelden:

  1. Bijbaantjes Sinds mijn 12e verdiende ik geld. Dat heb ik altijd belangrijk én leuk gevonden. Helpen bij de boer op het land of met mijn vader mee naar evenementen om modelauto’s te verkopen. ✅ Noodzaak. Het was letterlijk onmogelijk om niet in de avonden of weekenden te werken. ✅ Gevoel. Niemand legde mij druk op om te werken, ik wilde het zelf.

  2. Mijn eerste fulltime baan Na mijn afstuderen ging ik bij een hogeschool aan de slag als docent online marketing, marketeer en design thinking proces facilitator. Deze functies vielen onder één contract, maar voelden als drie parttime banen. Ik vond het heel moeilijk (lees: onmogelijk) om mijn werkzaamheden binnen 40 uur te houden. Alles was leuk en voelde belangrijk. Maar doorslaggevend was dat ik geen nee durfde te zeggen, omdat ik mezelf wijs maakte dat ik me moest bewijzen. ❌ Noodzaak. Ik trok teveel werk naar me toe, waardoor ik avonden, weekenden en vakantie ‘nodig’ had om terug op schema te raken. ❌ Gevoel. Ik voelde me verplicht om te werken, uit angst dat ik anders mensen zou teleurstellen.

  3. Die ene uitzondering bij mijn fulltime baan Ik heb één keer samen met een collega docent een fout in onze planning gemaakt. We spraken af om een paar dagen in de vakantie door te werken, zodat we geen uitzondering of uitstel hoefden aan te vragen voor ±100 studenten. ✅ Noodzaak. Om uitstel te voorkomen moesten we extra uren maken. ✅ Gevoel. Niemand legde druk op ons, we wilden het graag samen oplossen.

  4. Ondernemerschap zonder vakantie Toen ik mijn bedrijf net had, werkte ik vaak in het weekend en nam ik geen vakanties. ❌ Noodzaak. Er was geen échte noodzaak, want 6 of 7 dagen per week werken staat niet per definitie gelijk aan meer klanten. ❌ Gevoel. Ik probeerde te compenseren voor het luie/nutteloze gevoel als ik niet werkte. Een soort maatschappelijke druk.

  5. Doorwerken op vakantie in Italië Aan het begin van 2021 sprak ik met mezelf af dat ik mijn bedrijf serieus wilde groeien. Ik schreef me in voor cursussen en maakte aanpassingen in de coachtrajecten die ik aanbood. In februari planden Sebastiaan en ik dat we in september voor ±een maand naar Italië zouden gaan. In februari besloot ik dus al dat ik mijn cursussen en trajecten wilde laten doorlopen, maar wel mijn marketing op een lager pitje zou zetten. ❎ Noodzaak. In dit geval is de noodzaak te betwisten, want het had anders gekund. Maar ik koos zélf voor deze oplossing. ✅ Gevoel. Ik was vastberaden om het zo te doen, er was geen externe druk.

  6. Niet doorwerken tijdens feestdagen Mijn vakantie tijdens de feestdagen was anders. In oktober besloot ik al dat ik vrij wilde zijn tijdens de feestdagen en trof ik voorbereidingen (zoals klantafspraken verzetten en een bestaande klant korting geven, omdat het jaartraject korter zou duren). ✅ Ik was vrij tijdens de feestdagen, omdat ik alles van tevoren geregeld had.

Wat ik je met deze mail wil laten zien: Er is geen universele, objectieve regel die zegt dat wanneer je juist wel of niet moet werken. Jij mag zelf bepalen wat het beste is voor jou. Soms kan het niet anders, soms wil je niet anders, soms voelt het alsof je geen keuze hebt.


Vraag jezelf de volgende keer voordat je aan het werk wilt gaan in een avond, weekend of vakantie:

  1. Is het noodzakelijk?

  2. En/of voel je dat je zelf aan het werk wilt?


Wel eerlijk antwoorden hè 😉Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.


21 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


bottom of page