top of page
Zoeken

Uitstelgedrag imposterism cyclus

Dit is de uitstelgedrag cyclus voor mensen met imposterism.

uitstelgedrag imposterism cyclus

01. Je krijgt een taak.

Denk aan een tentamen van een docent. Of een opdracht van je klant, opdrachtgever, baas of een collega.


02. De stress bouwt op. 
Je ervaart spanning, onzekerheid, twijfel, prikkelbaarheid, zorgen, piekeren of zelfs mentaal/emotionele uitputting. Soms zoek je naar manieren om onder de taak uit te komen.


03. Overweldigd door 'negatieve' emoties vlucht je in uitstelgedrag.


Je probeert vooral niet bezig te zijn met de taak en wel met eten, slapen, gamen, series bingen, sporten, lezen, feesten, eindeloos op social media scrollen etc.


04. ✓ Taak af = opluchting

Op het allerlaatste moment rond je de taak af en lever je hem in. It's out of your hands now. Meteen volgt de opluchting.
"Waarom heb ik ook al weer zo uitgesteld?"


05. Positieve feedback afwijzen


Men is tevreden met jouw werk, zoals vrijwel altijd. Je krijgt positieve feedback, bijvoorbeeld in de vorm van een voldoende, betaalde factuur, overgemaakt salaris, behaalde bonus en/of complimenten. Maar die wijs je af. "Ik verdien die complimenten niet, want ik heb niet 'hard' gewerkt. Ik heb alles uitgesteld tot het laatste moment!"


06. Kater en bijkomen


Je moet even bijkomen van de emotionele achtbaan. Het kan voelen alsof je een kater hebt. Ondertussen raken de onzekerheid en stress nóg dieper geworteld.


01. Je krijgt een nieuwe taak 
dus de cyclus gaat weer een nieuwe ronde in, omdat je je in een afhankelijke positie bevindt. Je moet immers je studie goed afronden om een diploma te behalen of je baan behouden en salaris verdienen.Wat te doen als je dit herkent:

  • Zoek steun bij gelijkgestemden
.

  • Wees scherp op mensen die jouw (zelf)twijfel niet serieus nemen "Zo moet je helemaal niet denken! Kijk naar alles wat je hebt bereikt!"


  • Erken jouw eigen aandeel in jouw succes in plaats van het afwijzen.

  • 
Leer 'negatieve' emoties aankijken en verwerken, zodat je niet hoeft te vluchten in uitstellen (stap 3).


Deze post is een onderdeel van de Master Jar imposterism serie. In de Master Jar podcast aflevering 13 leer je nog veel meer over de uitstelgedragcyclus. Klik hier om naar de podcast aflevering te gaan.Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

4 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Een planning is niet om álles wat je de afgelopen weken hebt laten liggen weer in te halen. En al helemaal niet om jezelf 💩 over te voelen. Een planning is maar een manier om je tijd en energie op el

bottom of page