top of page
Zoeken

Tijd is geen geld, maar tijd is waardevol

Gisteren had ik een interessant gesprek over de Master Jar term “gratis tijd”.

Hij vroeg waarom ik tijd niet loskoppel van geld. “Door tijd aan geld te koppelen, kan je het idee in de hand werken dat niks doen met je tijd zonde is, want je hebt het niet gebruikt om geld te verdienen. Terwijl tijd van zichzelf waardevol is.”

Een heel goed punt.


Gratis tijd is tijd die je “over houdt”, omdat je de tijd eigenlijk had gereserveerd maar er niet meer voor nodig hebt. Het is als naar de winkel gaan en erachter komen dat er een aanbieding is, waardoor je product goedkoper is dan je had verwacht. Het geld was al gereserveerd, maar door de aanbieding houd je geld over. Nu kun je kiezen wat je met dat geld wilt doen. (Bijvoorbeeld jezelf iets gunnen wat je anders minder makkelijk zou doen) Maar het lastige is: dat overgebleven geld kun je in een potje stoppen, om het later uit te geven. Bij overgebleven tijd kan dat niet.

“Gratis tijd” is een labeltje dat ik op die overgebleven tijd plak, zodat het makkelijker wordt om het BEWUST te spenderen. Ik zie mijn Master Jar klanten vaak worstelen met “ik heb altijd tijd tekort” of “ik krijg een taak nooit af binnen de geplande tijd”. Dat komt meestal omdat mensen gewend zijn hun overgebleven tijd te spenderen aan nóg meer werken.


Door overgebleven tijd te labelen, het als een cadeautje te zien, wordt het makkelijker om jezelf iets te gunnen. Zoals een paar pagina’s lezen of even uit het raam staren. Én het helpt bij stoppen met uitstellen.

Tijd is van zichzelf niets waard, net als geld. De manier waarop je het spendeert maakt het waardevol.


Dat is voor iedereen anders. Dus spendeer het alsjeblieft op JOUW manier.

Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

3 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Deze e-mail heb ik speciaal geschreven voor de mensen die moeite hebben met genoeg rust nemen. Als jij daar ook moeite mee hebt, dan ga je het volgende wel herkennen. Helemaal nu het wat lekkerder wee

Mijn moeder zegt wel eens dat haar burn-out een groot cadeau was. Zelf ervaar ik mijn bijna-burn-out ook zo. Onze lichamen trokken aan de handrem, waardoor we we gedwongen werden om te vertragen. Mama

Als ik zeg: appelflappen, frikadelbroodjes en blikjes energydrink… Waar denk je dan aan? Ik denk dan terug aan tussenuren en uitgevallen lessen op de middelbare school. Een uurtje gratis tijd waarin w

bottom of page