top of page
Zoeken

Tijd is geen geld, maar tijd is waardevol

Gisteren had ik een interessant gesprek over de Master Jar term “gratis tijd”.

Hij vroeg waarom ik tijd niet loskoppel van geld. “Door tijd aan geld te koppelen, kan je het idee in de hand werken dat niks doen met je tijd zonde is, want je hebt het niet gebruikt om geld te verdienen. Terwijl tijd van zichzelf waardevol is.”

Een heel goed punt.


Gratis tijd is tijd die je “over houdt”, omdat je de tijd eigenlijk had gereserveerd maar er niet meer voor nodig hebt. Het is als naar de winkel gaan en erachter komen dat er een aanbieding is, waardoor je product goedkoper is dan je had verwacht. Het geld was al gereserveerd, maar door de aanbieding houd je geld over. Nu kun je kiezen wat je met dat geld wilt doen. (Bijvoorbeeld jezelf iets gunnen wat je anders minder makkelijk zou doen) Maar het lastige is: dat overgebleven geld kun je in een potje stoppen, om het later uit te geven. Bij overgebleven tijd kan dat niet.

“Gratis tijd” is een labeltje dat ik op die overgebleven tijd plak, zodat het makkelijker wordt om het BEWUST te spenderen. Ik zie mijn Master Jar klanten vaak worstelen met “ik heb altijd tijd tekort” of “ik krijg een taak nooit af binnen de geplande tijd”. Dat komt meestal omdat mensen gewend zijn hun overgebleven tijd te spenderen aan nóg meer werken.


Door overgebleven tijd te labelen, het als een cadeautje te zien, wordt het makkelijker om jezelf iets te gunnen. Zoals een paar pagina’s lezen of even uit het raam staren. Én het helpt bij stoppen met uitstellen.

Tijd is van zichzelf niets waard, net als geld. De manier waarop je het spendeert maakt het waardevol.


Dat is voor iedereen anders. Dus spendeer het alsjeblieft op JOUW manier.

Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

3 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

bottom of page