top of page
Zoeken

"Daar ben ik nog niet mee begonnen"

“Daar ben ik nog niet mee begonnen” Zei een klant vandaag in een 1:1 sessie. Ik vroeg haar wanneer ze tijd heeft om er wel mee te beginnen. Ze keek me verontschuldigend aan “weet ik nog niet.”

Op zich is er niks mis met die zin of ergens niet aan begonnen zijn, hè. Maar als je merkt dat je moeite hebt met plannen, tijd, productiviteit en energie, dan raad ik aan om er scherp op te zijn. Want het is een subtiel zinnetje. Waarbij het líj́kt alsof je alleen een feit benoemt. Maar meestal zit er een negatief oordeel achter: Dat je er eigenlijk al aan begonnen had moeten zijn. Of dat het zelfs al af had moeten zijn.

Dat is wat een écht goede ondernemer / ouders / student / werknemer had gedaan. Jij ben dus duidelijk geen écht goede [vul maar in], want jij bent nog niet begonnen.

Met mijn klanten trek ik dit soort zinnen uit elkaar, om erachter te komen welke oordelen erachter schuilen. Want het gaat er niet om of je al begonnen bent of niet, het gaat erom welke betekenis je eraan geeft. (Er zullen immers altijd meer dingen zijn waar je niet aan begonnen bent, dan waar je wél aan begonnen bent). Als we die zinnen en de oordelen erachter samen aankijken, lossen de oordelen vaak op. Zo stapte mijn klant uit haar “ik weet het niet” en prikte ze meteen een datum. Nu zegt ze niet meer “ik ben er nog niet aan begonnen”, maar “op datum X ga ik ermee aan de slag!Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

5 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Deze e-mail heb ik speciaal geschreven voor de mensen die moeite hebben met genoeg rust nemen. Als jij daar ook moeite mee hebt, dan ga je het volgende wel herkennen. Helemaal nu het wat lekkerder wee

Mijn moeder zegt wel eens dat haar burn-out een groot cadeau was. Zelf ervaar ik mijn bijna-burn-out ook zo. Onze lichamen trokken aan de handrem, waardoor we we gedwongen werden om te vertragen. Mama

Als ik zeg: appelflappen, frikadelbroodjes en blikjes energydrink… Waar denk je dan aan? Ik denk dan terug aan tussenuren en uitgevallen lessen op de middelbare school. Een uurtje gratis tijd waarin w

bottom of page