top of page
Zoeken

"Daar ben ik nog niet mee begonnen"

“Daar ben ik nog niet mee begonnen” Zei een klant vandaag in een 1:1 sessie. Ik vroeg haar wanneer ze tijd heeft om er wel mee te beginnen. Ze keek me verontschuldigend aan “weet ik nog niet.”

Op zich is er niks mis met die zin of ergens niet aan begonnen zijn, hè. Maar als je merkt dat je moeite hebt met plannen, tijd, productiviteit en energie, dan raad ik aan om er scherp op te zijn. Want het is een subtiel zinnetje. Waarbij het líj́kt alsof je alleen een feit benoemt. Maar meestal zit er een negatief oordeel achter: Dat je er eigenlijk al aan begonnen had moeten zijn. Of dat het zelfs al af had moeten zijn.

Dat is wat een écht goede ondernemer / ouders / student / werknemer had gedaan. Jij ben dus duidelijk geen écht goede [vul maar in], want jij bent nog niet begonnen.

Met mijn klanten trek ik dit soort zinnen uit elkaar, om erachter te komen welke oordelen erachter schuilen. Want het gaat er niet om of je al begonnen bent of niet, het gaat erom welke betekenis je eraan geeft. (Er zullen immers altijd meer dingen zijn waar je niet aan begonnen bent, dan waar je wél aan begonnen bent). Als we die zinnen en de oordelen erachter samen aankijken, lossen de oordelen vaak op. Zo stapte mijn klant uit haar “ik weet het niet” en prikte ze meteen een datum. Nu zegt ze niet meer “ik ben er nog niet aan begonnen”, maar “op datum X ga ik ermee aan de slag!Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

5 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page