top of page
Zoeken

Weet je wat pas écht vermoeiend is?

Vorige week bestond het instituut waar ik ben afgestudeerd (Fontys Hogeschool ICT) 50 jaar. Ze organiseerden een feest waar ik samen met mijn vriend Sebastiaan, die daar ook is afgestudeerd, naartoe ging.

Het was een dag vol kennissessies, feest, eten, gezelligheid, oud-studenten, oud-docenten, en omdat ik er ook even gewerkt heb, oud-collega's. Heel fijn om iedereen weer te zien en de hele dag kennis op te nemen. Er was wel één interactie die me liet voelen hoeveel ik gegroeid ben. Het was een gesprek dat Sebastiaan en ik hadden met een oud-docent.

We haalden met zijn drieën herinneringen op over Sebastiaans schoolcarrière. Zo heeft Sebastiaan als student een opdracht voor een bedrijf geweigerd, omdat er in het NDA (een Non-Disclosure Agreement waarin je belooft dat je geen gevoelige gegevens zult lekken) stond dat ze €10.000 moesten betalen voor iedere dag dat ze in overtreding zouden zijn. Sebastiaan en ik vroegen ons hardop af of bedrijven er iets van geleerd hadden, omdat het zonde is dat bedrijven zo een onveilig leerklimaat in de hand werken.

De docent haalde zijn schouders op en zei dat hij de afschrikwekkende werking van de geldboete in de NDA wel begreep. Maar Sebastiaan en ik hielden voet bij stuk. Ja, een NDA kan nuttig zijn, maar zo’n hoge geldboete gaat uit van wantrouwen in plaats van vertrouwen en communicatie.

De docent sloeg zijn armen over elkaar, keek bedenkelijk en vroeg mij “Weet je wat het is… Wat doe jij voor werk?”

Ik voelde de bui al hangen en zei letterlijk "Ik denk niet dat dat relevant is. En ik heb het idee dat je nu ammunition zoekt om mij uit te leggen dat een NDA wél belangrijk is. Ik snáp dat een NDA belangrijk is, ik vind alleen dat €10.000 euro per dag een onveilig leerklimaat creëert." Waarop hij zei "Nee nee nee, dat is niet wat ik bedoel. Dus… wat voor werk doe je?"

Ik vertelde dat ik als ZZP’er coach en train voor mijn beroep, waarop hij uitlegde "Ja kijk, weet je wat het is. Toen ik bij [groot internationaal bedrijf] werkte..." er volgde een verhaal dat veel grote bedrijven gebruikmaken van NDA’s. Niet eens waarom. Nee, alleen vanuit zijn ervaring dát grote bedrijven NDA’s gebruiken.

Heel vermoeiend. Dat je iets uitlegt met een helder onderbouwd argument, maar dat degene tegenover je diens irrelevante ervaring in de strijd gooit om je uit te leggen dat ‘och, lief meisje toch’ je niet snapt hoe de wereld werkt.

Wat deze man deed heet "mansplaining". Mansplaining is een Engelstalig neologisme met als betekenis: "Het (door een man) op een neerbuigende, bevoogdende manier uitleggen van iets aan een vrouw". Het is een porte-manteauwoord (samentrekking) van de Engelse woorden 'man' en de informele vorm van 'splaining' van het werkwoord to explain (uitleggen)." Bron Wikipedia.

We kunnen het nog zo veel hebben over "trek je eigen plan", "trek je niks aan van andere mensen", "werk aan je persoonlijke productiviteit", "rust goed uit", "slaap meer", "drink goed", "beweeg veel" etc.

Maar zolang mannen mansplainen en de talenten, kennis en argumenten van vrouwen niet serieus nemen, zullen vrouwen onnodig veel extra tijd en energie kwijt zijn aan gezien worden als gelijkwaardig. Laat staan dat ze de ruimte krijgen om uit te blinken.

Opvallend detail: Sebastiaan en ik hebben vergelijkbare kennis, vergelijkbare ervaring, dezelfde leeftijd én spraken dezelfde mening uit over het NDA. Tóch sprak de oud-docent alleen mij aan om uit te leggen dat een NDA nou eenmaal is hoe grote bedrijven werken.

Check ook zeker deze flowchart om te zien of iets mansplaining betreft.

Voor mij was het een stuk makkelijker om het energielek van deze interactie te dichten, omdat ik er een label op kon plakken. Ik wist: dit ligt niet aan mij of mijn kennis, ervaring, ambitie of vermogen om uit te leggen. Daardoor kon ik het makkelijker loslaten en me focussen op dingen die wél belangrijk waren (zoals oud-studenten spreken en de hapjes van alle verschillende foodtrucks uitproberen). Al met al heb ik een fantastische dag gehad. En meteen een leermoment voor deze Master Jar mail ;)


Tip van Tiff: je ervaring is legitiem, en je bent niet alleen.

Mansplaining zit niet alleen in de kleinerende manier waarop je ervaring geminimaliseerd wordt, het kan hem ook in de toon van iemands stem zitten. Zo hoor ik dat wanneer ik games aan het spelen ben er een man in de vriendengroep zit die een andere toon gebruikt wanneer ik een vraag stel ten opzichte van wanneer een andere man een vraag stelt.

Met coaching kunnen we je helpen om hier mee om te gaan zodat je het energielek wat daaruit kan ontstaan kunt dichten.Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.


2 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


bottom of page