top of page
Zoeken

Wanneer is iets de "juiste" beslissing?

We zijn geneigd om onze beslissing te wegen op het resultaat van de beslissing.


Ik geef je een praktisch voorbeeld.


Je haast je naar een afspraak en rijdt op een weg waar je nog nog nooit hebt gereden. Een stukje verderop springt het stoplicht op oranje en je besluit te stoppen. Staat het stoplicht lang op oranje en blijkt dat je door had kunnen rijden? Dan was stoppen "verkeerd". Springt het stoplicht snel op rood en heb je een boete ontlopen? Dan was stoppen "juist".


Het probleem aan een beslissing achteraf beoordelen, is dat we “juist” of “onjuist” toekennen aan zaken waar we geen weet van- of invloed op hebben. (Met jezelf voor je kop slaan en wantrouwen in jouw eigen beslissingen tot gevolg).


We leven in een wereld van imperfecte informatie. We weten niet

  • Hoelang het stoplicht op oranje staat.

  • Of stoppen met je studie je gelukkig maakt.

  • Of een diploma je succesvol maakt.

  • Of prijs- of salarisverhoging geaccepteerd wordt.

  • Of iemand 'ja' zal zeggen als je hen op date vraagt (en of die date vervolgens wel gezellig wordt).

Je weet van tevoren nooit zeker hoe een beslissing uitpakt. Maar je weet wel wat je denkt en hoe je je voelt op het moment dat je de beslissing neemt.


Iets is de juiste beslissing, als jij op het moment van jouw besluit, besluit dat het de juiste beslissing is. Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

0 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Of heb je... Moeite met kiezen door FOMO (Fear Of Missing Out). Taken waar je langer over doet dan nodig en mag de lat wat lager. Te strak gepland, waardoor je steeds stress hebt en van taak naar taak

De schijnbare oplossing: effectiever, efficiënter en productiever werken. De duurzame oplossing: leren omgaan met niet alles tegelijkertijd moeten of willen. Daar komt een hoop bij kijken, zoals nee z

bottom of page