top of page
Zoeken

Volgens mij zijn we doorgeslagen in productiviteit.

Er zijn een paar dingen die voor mij voelen als nagels over een krijtbord. Eén daarvan licht ik toe in deze Master Jar mail, te weten: de doorgeslagen focus op productiviteit. (De rest van het lijstje volgt vast in volgende Master Jar blogs 🙃)


Wat is productiviteit?

In de volksmond gebruiken we het woord “productief” als we bedoelen “lekker taken aftikken”. En met “productiever” worden, bedoelen we meestal: “meer gedaan krijgen in dezelfde/minder tijd”.


Om productiever te worden trekken we van álles uit de kast.


Om je mee te nemen in mijn frustratie een beeld te geven van hoe dit eruit ziet, een paar voorbeelden.


Het probleem wat ik hierin zie is dat alles op een dag in het teken staat van optimaal presteren. In meerdere artikelen lees ik terug “de beste versie van jezelf worden/zijn”.


Maar wat als ik lekker op de bank een serie (archive 81 is trouwens een kijktip) lig te kijken? Ben ik dan de niet-beste of zelfs de slechtste versie van mezelf?


We kúnnen allerlei argumenten aanhalen waarom rust en ontspanning onmisbaar zijn voor productiviteit… Maar we kunnen het ook gewoon niet doen.


Ik wil namelijk voorkomen dat rust en ontspanning óók ingezet worden als middelen om nóg productiever te worden. Dat ziet eruit als “Als ik op precies de ‘juiste’ manier, op het ‘juiste’ moment rust pak, dan ben ik nóg productiever.” (Is ook een artikel over geschreven, check: “Creatiever en productiever worden? Time je ‘luie’ momenten goed.”)


2 regels en een tip die mij helpen om niet door te slaan in productiviteit

  1. Ontspanning is om te voorzien in behoeften. Ik zet ontspanning niet langer in om nóg productiever te worden, maar om te voorzien in mijn behoeften. Soms ziet ontspanning eruit als: op de bank hangen, in de zon liggen, eten of met Padmé knuffelen. Soms ziet ontspanning eruit als: vrienden bezoeken, sporten of een uitgebreide maaltijd koken. Check bij jezelf in wat jij nodig hebt. Als je in het Master Jar programma zit, dan raad ik aan om de video Plezier uit je planning: Rust vs ontspanning (nog eens) te kijken met wat je hebt geleerd in deze mail in je achterhoofd.

  2. Rust kan niet verkeerd. Mijn rust in onvoorwaardelijk en kan ik niet verkeerd doen. Slapen, scrollen, eten, uit het raam staren, series bingen.

  3. Wees je bewust van de hyperfocus Sinds ik me bewust ben van de hyperfocus die ‘men’ heeft op productiviteit, herken ik het in één ogenblik en neem ik de tips met een korreltje zout. Want die lijst met voorbeelden… ik heb ze letterlijk allemaal wel eens overwogen 🤭. Omdat ik dacht dat ik alleen dán de beste versie van mezelf/succesvol kon zijn. Maar nu weet ik beter en laat ik los.


Nu ik zie dat succes ook zonder hyperfocus op productiviteit kan bestaan, ervaar ik veel meer rust tijdens het rusten. Dat gun ik jou ook.


Kun je mijn begeleiding hierbij gebruiken? Wees dan van harte welkom in het Master Jar programma. Daar help ik je om 80% van jouw uitstelgedrag en zelfsabotage in te ruilen voor rust en ontspanning. Schrijf je vandaag in en krijg direct drie maanden toegang tot de modules, mijn coaching en de besloten community.

Tip van Tiff: Je hoeft niet door te slaan in extremen, naar je lichaam luisteren is genoeg.

Tiffany is onderdeel van het Master Jar team, zie hier haar voorstelpost op Instagram. Zij zal af en toe een tip van Tiff delen in de nieuwsbrief.


Soms voel ik dat ik frisse lucht nodig heb, even weg uit die vier muren. En dan gaat het ongeveer zo in mijn hoofd: “Maar dan moet ik hélemaal mijn schoenen aan, en mijn jas, en dán nog gaan wandelen, en dan weer hélemaal terug komen en in de werk-modus raken. Daar heb ik echt geen tijd voor”


Maar ik kan je verzekeren dat wanneer ik door ga met werken zonder naar de signalen van mijn lijf te luisteren ik over mijn grens ga. En als ik die wandeling toch maak? Die doet altijd goed.


Dus ben wat zachter voor jezelf, en luister naar je lichaam. En onthoud, je mag pauze nemen voordat je moe bent.Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

18 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Commentaires


bottom of page