top of page
Zoeken

Sla jij de hond als'ie eindelijk komt?

Een les over je planning nakomen. Mensen vragen me met enige regelmaat hoe ik daadwerkelijk doe wat ik heb ingepland.

Eigenlijk komt het op hetzelfde neer als onze hond leren om naar ons toe te komen als we haar roepen.


Let me explain...

Padmé, ons hondje, kwam bijna 5 jaar geleden als puppy in ons gezin. Vanzelfsprekend had ze nog niet geleerd wat haar naam was. Laat staan dat ze zou snappen wat "Padmé" + "kom" betekent. Dus hebben we de eerste dagen veel tijd (en koekjes) geïnvesteerd om te leren wat ze moet doen als we haar naam + "kom" zeggen. Vrij snel kreeg ze in de gaten dat als ze "Padmé, kom!" hoorde, er een koekje op haar lag te wachten. Soms duurde het 3 seconden voordat ze het in de gaten had. Vaak duurde het 3 minuten voor ze het in de gaten had. En met name in het tweede geval groeide de frustratie. Maar hoe hoog de frustratie ook opliep... Áltijd lag het koekje voor haar klaar en kreeg ze een aai over haar bol wanneer ze kwam. Oók als het 3 minuten duurde. (Of juist wanneer het drie minuten duurde).

Ik heb een hoop baasjes gezien die hun hond eindeloos roepen. En als de hond dan eindelijk komt... Worden ze boos!? "Daar ben je eindelijk, domme hond! Was dat nou zo moeilijk!? Luister nou eens als ik roep!"


De les die de hond leert: hoe langer ik wegblijf, hoe langer ik de straf ontloop. Dus f#ck you, baasje. Ik snuffel nog even aan deze mooie tak en loop een rondje om die boom.


Wanneer mensen (onvermijdelijk) vervallen in uitstelgedrag, straffen ze zichzelf als ze eindelijk aan de taak beginnen en/of hem afronden.


"Nu doe je eindeijk wat je zou moeten doen, dom mens. Was dat nou zo moeilijk!? Ga nou eens aan de slag zoals je had ingepland."


Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt ga je niet beter aan het werk als je jezelf straft. Dus probeer het eens met een beloning. Aai over je bol en een koekje. Werkt bij mijn hond, want ze komt als we haar roepen. Werkt bij mij, want ik doe wat ik heb ingepland.Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

0 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page