top of page
Zoeken

Overwerken imposterism cyclus

De overwerkcyclus voor mensen met imposterism

Overwerken imposterism cyclus

01. Je krijgt een taak toegewezen.

Denk aan een tentamen van een docent. Of een opdracht van je klant, opdrachtgever, baas of een collega.


02. De stress bouwt op.

Je ervaart spanning, onzekerheid, twijfel, prikkelbaarheid, zorgen, piekeren of zelfs mentaal/emotionele uitputting. Soms zoek je naar manieren om onder de taak uit te komen.


03. Vluchten in overwerken

Overweldigd door 'negatieve' emoties, vlucht je in overwerken. Je probeert je onzekerheid te (over)compenseren door álles geven wat je hebt. Je maakt lange dagen, neemt veel verantwoordelijkheid op je en gaat ieder conflict uit de weg.


04. ✓ Taak af → opluchting

Op het allerlaatste moment rond je de taak af en lever je hem in. It's out of your hands now. Meteen volgt de opluchting. "Was het écht nodig om zó hard te werken?"


05. Positieve feedback afwijzen

Men is tevreden met jouw werk, zoals vrijwel altijd. Je krijgt positieve feedback, bijvoorbeeld in de vorm van een voldoende, betaalde factuur, overgemaakt salaris, behaalde bonus en/of complimenten. Maar die wijs je af. "Ik verdien die complimenten niet, want ik heb vals gespeeld door teveel te werken. Dit houd ik niet vol."


06. Kater en bijkomen

Je moet even bijkomen van de emotionele achtbaan. Het kan voelen alsof je een kater hebt. Ondertussen raken de onzekerheid en stress nóg dieper geworteld.


01. Je krijgt een nieuwe taak dus de cyclus gaat weer een nieuwe ronde in, omdat je je in een afhankelijke positie bevindt. Je moet immers je studie goed afronden om een diploma te behalen of je baan behouden en salaris verdienen.Wat te doen als je dit herkent:

  • Wees mild naar jezelf. De cyclus is een overlevingsmechanisme.

  • Zoek steun bij gelijkgestemden.

  • Wees scherp op mensen die jouw (zelf)twijfel niet serieus nemen "Zo moet je helemaal niet denken! Kijk naar alles wat je hebt bereikt!"

  • Leer 'negatieve' emoties aankijken en verwerken, zodat je niet hoeft te vluchten in overwerken (stap 3).


Deze post is een onderdeel van de Master Jar imposterism serie. In de Master Jar podcast aflevering 14 leer je nog veel meer over de uitstelgedragcyclus. Klik hier om naar de podcast aflevering te gaan.Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

9 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


bottom of page