top of page
Zoeken

Imposterism is meer dan een individueel probleem

Het is het individu dat imposterism ervaart, maar het is in contact met het systeem dat imposterism ontstaat en wordt versterkt.


Als ik mensen spreek over imposterism dragen ze meestal individuele oplossingen aan. Bijvoorbeeld:

  • bouwen aan je zelfvertrouwen

  • je eigen pad durven volgen

  • je eigen definitie van succes bepalen en najagen

Super belangrijke vaardigheden, maar het is slechts een deel van de oplossing.

"Maar Eveline, wat maakt dat een persoon zich gekwetst voelt? Dat zijn zijn eigen gedachten! Een ander kan jou niet kwetsen, dus je geeft al je kracht weg! We moeten mensen gewoon weerbaarder maken."

Ja, dit is meerdere keren in verschillende vormen tegen me gezegd. Valt onder het label 'psychological bypassing'.


Mijn antwoord daarop is:

Het is het individu wat imposterism ervaart, maar het is in contact met het systeem dat imposterism ontstaat en wordt versterkt.

Imposterism komt vaker voor bij:

  • Theoretisch opgeleide mensen. helemaal als hun ouders niet theoretisch opgeleid zijn.

  • Mensen in de minderheid, zoals vrouwen in een 'mannenberoep'.

  • Mensen in een gemarginaliseerde positie, zoals lhbtiq+'ers, mensen met een migratieachtergrond of mensen met een handicap.

En imposterism komt veel vaker voor bij mensen die in meerdere groepen vallen (intersectionaliteit).

In imposterism komen aanleg, omgeving en omstandigheden samen. Daarom coach ik jou als individu. Maar altijd met het oog op persoonlijke, sociale en maatschappelijke omstandigheden.

P.s. Op organisatie niveau help ik ook graag. Hiervoor bied ik trajecten op maat aan in samenwerking met Studio Stoofpot. Door te werken aan een toegankelijke en inclusieve organisatie, verminder je (de kans op) imposterism bij je werknemers. Stuur een e-mail naar info@evelinedruncks.com of ga naar www.studiostoofpot.nl voor informatie en een kennismaking.


Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

2 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Deze e-mail heb ik speciaal geschreven voor de mensen die moeite hebben met genoeg rust nemen. Als jij daar ook moeite mee hebt, dan ga je het volgende wel herkennen. Helemaal nu het wat lekkerder wee

Mijn moeder zegt wel eens dat haar burn-out een groot cadeau was. Zelf ervaar ik mijn bijna-burn-out ook zo. Onze lichamen trokken aan de handrem, waardoor we we gedwongen werden om te vertragen. Mama

Als ik zeg: appelflappen, frikadelbroodjes en blikjes energydrink… Waar denk je dan aan? Ik denk dan terug aan tussenuren en uitgevallen lessen op de middelbare school. Een uurtje gratis tijd waarin w

bottom of page