top of page
Zoeken

Ik manipuleerde mijn moeder per ongeluk

Een paar jaar geleden had ik het niet geloofd maar inmiddels kan ik er niet meer omheen: ik ben een enorm familie mens. Het was voor mij dan ook best wel lastig dat ik anderhalf uur van mijn moeder vandaan woonde. Dus als ik toevallig in de buurt was van het Brabantse dorpje waar ze woonde dan belde of appte ik haar wel eens met de vraag “Ben je thuis?”. En als ze “ja” zei dan vroeg ik meestal “Heb je iets te doen?”. En als ze daarop “nee” zei vroeg ik “Vind je het goed dat we langs komen?”. En toen ik dat voor de 9e of 10e keer deed, ik heb het hier over een periode van twee jaar tijd, bedacht ik me opeens “Wacht eens even, dit is helemaal niet aardig wat ik nu doe.” Eigenlijk bedoel ik die twee vragen om teleurstelling te voorkomen. Als mijn moeder niet thuis is gaat het feestje sowieso niet door. Als ze iets anders te doen heeft dan stel ik ook niet voor om langs te komen. Maar, als mijn moeder thus is én niks te doen heeft is er eigenlijk heel weinig ruimte om aan te geven dat ze niet wil dat we langs komen.

Deze subtiele vorm van manipulatie is heel gebruikelijk in ons Nederlands taalgebruik. Maar we zetten de ander hier onbewust mee klem. En nogmaals: we bedoelen het positief, we willen heel graag teleurstelling voorkomen. Maar let er op dat je aan anderen direct vraagt “Hé, ik ben in de buurt en het lijkt me heel leuk om nu langs te komen, komt dat uit?” Dat is eigenlijk veel sneller en niet veel teleurstellender dan een “Nee ik ben niet thuis” of een “Nee het komt nu niet uit, liever een andere keer.” En daarbij komt dat als je je bewuster wordt van wanneer je dit doet bij andere mensen het je ook gaat opvallen wanneer andere mensen het doen bij jou. En zo zet je jezelf minder snel klem om “ja” te zeggen terwijl je dat eigenlijk niet wil.

Side note: natuurlijk mag je gewoon zeggen “Ja ik ben thuis, nee ik heb niks te doen en nee ik heb liever niet dat je langs komt.”

Maar van de meer dan 100 mensen die ik heb geocacht ben ik er maar weinig tegen gekomen die zo veel ruimte voor zichzelf durven te nemen om op zo’n moment “nee” te zeggen. En dat is oké, daarom geef ik graag van dit soort tips.


Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.2 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

コメント


bottom of page