top of page
Zoeken

Hoe ik gemak koop waarmee ik tijd en energie bespaar

De afgelopen weken word ik bedolven onder ongevraagd advies. Van super goed bedoelde mensen met het hart op de juiste plek. Maar het is toch een beetje irritant. Helemaal als het advies is wat een probleem oplost dat ik niet heb.


De Master Jar mail van deze week leek mij bij uitstek geschikt om hier dieper op in te duiken. Want ik wil je - aan de hand van een concreet voorbeeld - uitleggen hoe ik gemak ‘koop’. Er zit dus een les in mijn babykleerhangertjes verhaal.


Allereerst is het handig dat je weet: (en dat leest het leukst met een Gargamel stem) ik háát kleding ophangen, strijken, opvouwen en opbergen.


Komt waarschijnlijk omdat ik niet altijd in één keer weet wat ik aan wil. Dan pak ik iets te gehaast het een-na-onderste shirtje van de stapel, waardoor de hele stapel omvalt. En vaak is het dan tóch niet het ‘juiste’ shirtje, dus dan maak ik een alleen maar grotere ravage van de omgevallen stapel.


Met als resultaat: een grote, rommelige berg met schone kleding in mijn kast en 0 zin om het op te ruimen.


Ik heb daar een hele slimme oplossing voor bedacht. Alle kleding ophangen. En die werkt.


Alle kleding die ik op kledinghangers kan hangen, hang ik op kledinghangers. Meteen als het nat uit de wasmachine komt. Vaak gaat de was ‘s morgens in de machine, einde ochtend hang ik het op in de slaapkamer en ‘s avonds is het droog genoeg om in de kast te hangen.


Sinds ik dat doe, stel ik het wassen niet meer uit tot ik kerstsokken of bikinibroekjes aan moet. Dat scheelt een hoop rommel, frustratie én kledingstress.


Mijn gedachte: kledinghangers brengen orde en rust in de tent. Al een jaar of drie is dit mijn perfecte oplossing.


Dan spring ik nu weer terug op het onderwerp “ongevraagd advies”.


Laatst was ik in gezelschap waar werd gevraagd of we al babyspullen hadden gekocht (mocht je het gemist hebben: ik ben na 2,5 jaar proberen ein-de-lijk zwanger! Inmiddels 16 weken en alles gaat goed). “Nee, nog niet.” zei ik “Maar we gaan binnenkort waarschijnlijk naar de Ikea of een babyzaak voor dingen als een ledikantje, commode en een kledingkastje.”


Met twee vrouw sterk doken ze bovenop me “Neeeee, een klédingkastje!? Dat heb je écht niet nodig hoor! Zó zonde van je geld. Alles past mákkelijk in de commode.”


Wat ze misschien nog niet wisten, is dat mijn vriend en ik al drie jaar iedere maand geld opzij zetten. Dus we hebben buget. Maar nog belangrijker: ik wil de kleding kunnen hangen. Dus dat legde ik uit.


“Jaaaaa, dat snap ik ook wel. Maar kinderen zijn al duur genoeg, dus een kledingkast is écht zonde van je geld. En weet je wat babykledinghangers kósten!?” gingen ze door.


Ik probeerde nog een keer uit te leggen - dit keer met nog iets meer animatie - hoe diep mijn aversie tegen kleding opvouwen en opbergen zit. Maar ze bleven bij hun standpunt: een kledingkastje en babykledinghaakjes zijn écht te duur.


Het gesprek raakte vast in een lus, dus ik besloot een ander onderwerp aan te snijden.


Een paar dagen later zat ik op de bank, toen de herinnering aan het gesprek nog eens door mijn hoofd schoot. Wat kosten babykledinghaakjes eigenlijk?


Google gaf me het antwoord…


€2,99 voor 8 hangers bij Ikea. Nog geen €0,38 per hangertje.


Ik maakte de rekensom in mijn hoofd: We willen - als het ons gegund is - graag meerdere kinderen. Deze babykledinghangers gaan meerdere jaren gebruikt worden. Ben ik bereid om járen tegen mijn zin in te hangen, vouwen en opbergen?


Het antwoord is nee.


Mijn uitdaging is niet “Hoe kan ik mijn kleding het goedkoopst opbergen?” want de prijs is niet mijn primaire drijfveer.


Mijn uitdaging is: “Hoe maak ik kleding wassen en opbergen zo makkelijk mogelijk?”

En mijn oplossing is “Door een paar euro te investeren in babykledinghangers.”


Voordat ik deze blog afrond, nog een kleine nuance: Ik snap dat het een enorm privilege is dat ik niet naar een tientje meer of minder hoef te kijken, bovenop alle babyspullen die we al écht nodig hebben. Sinds mijn vriend en ik beiden fulltime werken, gunnen we onszelf dingen die we eerder niet konden (of wilden) betalen. Zoals Starbucks langs de snelweg of buiten de deur lunchen. En sinds ik minder energie heb, halen we vaker voorgesneden groenten in huis en hebben we een robotstofzuiger gekocht.


Jij mag keuzes maken die jou tijd, energie en/of frustratie schelen. Maar let er alleen op dat het geen burn-out aankopen worden, zoals Jonas Kooyman mooi beschrijft in zijn NRC artikel “Waarom jonge randstedelingen vallen voor burn-out aankopen


Dit is het werk wat we doen in de Master Jar plancursus. Ik leer je nieuwe manieren van denken en ondersteun je in de community. Ben je er klaar voor?
Tip van Tiff: Hoe ik tijdens Black Friday gemak voor mezelf heb gekocht

Tiffany is Master Jar coach in wording, zie hier haar voorstelpost op Instagram.


Tijdens Black Friday kocht ik iets dat ik niet per se nodig had, namelijk een vaatwasser. Een niet-essentiële aankoop van zo’n €300 was voor mij op dat moment erg veel geld. Maar ik wist heel goed wat het mij kostte om géén vaatwasser te hebben, namelijk 1 uur per week kwijt aan afwassen, iedere dag vanaf mijn bank tegen de vuile vaat aankijken met bijkomend schuldgevoel als ik het ‘te lang’ uitstelde, pas gelakte nagels verpesten door het water, minder motivatie om te koken, kortom, genoeg reden om geld uit te geven aan het gemak van een vaatwasser waardoor ik meer energie en tijd over houd. En raad eens, ik ben er nog iedere dag ontzettend blij mee.

Ps. Stuur me een dm op Instagram @tiffanyzegers als je besloten hebt om een vaatwasser te kopen 😉Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

16 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


bottom of page