top of page
Zoeken

Gun jezelf een frisse start van de werkweek [stappenplan]

Als je aan het einde van de week een lijst met taken hebt die (steeds opnieuw) mee schuift naar volgende week, dan is deze mail speciaal voor jou.

Ik zie namelijk regelmatig hoe mensen als jij proberen streng voor zichzelf te zijn. Helaas werkt dat streng zijn averechts. Je neemt taken van vorige week mee, om op maandag als een kip zonder kop aan de slag te gaan. Je gaat zo snel mogelijk aan de slag in de hoop dat je de taken - die je van jezelf eigenlijk vorige week al af had moeten hebben - snel kunt aftikken.

Tegelijkertijd blijven er email-, whatsapp- en telefoon notificaties binnenkomen. Brandjes blussen, haast, haast, haast. Voor je het weet is het woensdag en heb je (voor je gevoel) nog niks gedaan. Op donderdag kom je eindelijk een keer toe aan een taak voor jezelf. Maar je loopt hopeloos achter de feiten aan. Dus schuiven er weer wat taken mee naar volgende week. (Of eigenlijk schrijf je de taken van de volgende week erbij, omdat je liever geen dubbel schrijfwerk doet. Daar heb je namelijk geen tijd voor.)

Want volgende week is het magische land waar alles een keer wél mee zit. Je hoeft alleen wat strenger voor jezelf te zijn, toch?

Alleen het werkt niet…

Het alternatief? Jezelf een frisse start van de werkweek gunnen.


Dat kan bijvoorbeeld als volgt

  1. Check alle afspraken voor komende week Is alles nog relevant? Zijn alle afspraken bevestigd? Controleer ook meteen of overal de locatie en reistijd kloppen.

  2. Plan tijd met jezelf in Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Zorg ervoor dat je voor jezelf en met jezelf inplant.

  3. Doe een taken en afspraken braindump Zet op een nieuwe lijst alle taken (en afspraken) voor komende week. Zet alleen de relevante taken en afspraken van vorige week erbij, in plaats van alles klakkeloos over te nemen. Misschien moet je hiervoor bij jezelf of anderen checken of de taak nog relevant is. Dat kost een paar seconden extra tijd, maar kan úren aan onnodig werk schelen. Vervolgens gooi je je oude lijst weg.

  4. Prioriteer je taken Sorteer je taken, van belangrijk bovenaan tot minder belangrijk onderaan. Het doet er niet toe welke taken je hebt meegenomen van vorige week. Het gaat alleen om het resultaat dat je deze week wilt behalen.

Op deze manier creëer je op maandagochtend een moment voor jezelf. Een frisse start om de komende week helemaal van jou te maken.

“Maar wat als er weer iets tussendoor komt?” Dan komen de taken volgende week in stap 3 weer op de volgende lijst terecht. Of niet, dat mag natuurlijk ook. Je kunt een taak urgent maken of hem urgent laten worden. De keuze is aan jou.

Hoe het ook zij: gun jezelf een frisse start van de werkweek.

Deze tip komt uit Master Jar podcast #16 “onverwachte omstandigheden en plannen”. Klik hier om de hele aflevering te luisteren.Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

13 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


bottom of page