top of page
Zoeken

Geef jij jezelf naast werktijd ook verwerktijd?

Deze week is een drukke voor mij. Dat vraagt een zorgvuldige planning. Maar in een zorgvuldige planning ligt een valkuil op de loer. Waar een les in ligt verscholen, die ik weer met jou deel in deze Master Jar blog.


Ik zei het al op Instagram: dat het in je agenda past wil niet zeggen dat het een realistische planning is.


Mijn valkuil klinkt als “Maar het past toch in mijn agenda? En ik slaap toch genoeg? Dan moet het toch gewoon lukken?”


Ik durf van mezelf te zeggen dat ik aardig bewust ben van mijn behoeften als het op planning en structuur aankomt. En tóch blijf ik moeite houden met genoeg verwerkingstijd inplannen.


Een afspraak kost altijd meer tijd dan alleen de afspraak.

Vaak houden we wel rekening met: voorbereiden, klaarmaken, reizen, extra tijd voor speling en de afspraak zelf.


Maar waar we vaak geen rekening mee houden

  • De nieuwe taken die er uit de afspraak voortkomen.

  • De verwerkingstijd die we na de afspraak nodig hebben.


Voorbeeld 1: Mijn 20-weken echo bij de verloskundige (met gelukkig alleen maar goed nieuws)

  • Nieuwe taken: uitkering aanvragen en een kinkhoestvaccinatie inplannen.

  • Verwerken: Mijn vriend en ik hadden een mooi gesprek over hoe we ons gezin voor ons zien en hoe anders we ons leven over een paar maanden gaan inrichten.


Voorbeeld 2: de Social Media Marketing training die ik gaf (ik ben als trainer aangesloten bij ICM)

  • Nieuwe taken: Bij een oud-collega navragen of ze social media managementrapportage voorbeeld heeft, extra onderzoek Pinterest geautomatiseerd plaatsen en praktijkvoorbeelden van medische experts op sociale media opzoeken.

  • Verwerken: Een hele dag aan gestaan, wat niet alleen fysieke energie heeft gekost maar ook mentaal en emotioneel.


Daarnaast hadden we gisteren onverwacht een extra kijkafspraak voor een huis. Met reistijd, kijktijd en verwerkingstijd.


Gisteren slipte er een “pfoe, ik ben er moe van. En ik heb helemaal niet zoveel gedaan!?” uit. Wat ik bedoelde is dat ik nog niet heb voldaan aan de norm van 40-uur werken. Alsof ik pas moe mag zijn als ik minimaal 40 uur per week arbeid verricht.


Ik deel dit met je, omdat ik weet hoe krachtig het is om deze voorbeelden te lezen en herinneringen te lezen als de waan van de dag in een waas aan je voorbij trekt.


Neem tijd voor jezelf (dat zeg ik ook in deze Master Jar podcast aflevering). Niet alleen om dingen te doen, maar ook om jezelf te zijn.


Zo, dan ga ik nu even mijn eigen les toepassen door met de beentjes omhoog te gaan. Even verwerkingstijd na het schrijven van deze blog 😉
Tip van Tiff: Plan in je agenda lege tijd ná een afspraak in

Tiffany is Master Jar coach in wording, zie hier haar voorstelpost op Instagram.


De les die Eveline hier deelt is o zo belangrijk voor mij. Ik heb jaren lang geloofd dat ik niet ‘normaal’ was omdat het me niet lukte om ‘gewoon’ 40 uur per week te studeren, boodschappen te doen, poetsen, sociale contacten onderhouden en me gelukkig te voelen tijdens me-time. Nu werk ik aan acceptatie in dat ik niet voldoe aan die maatschappelijke norm en dat helpt mij om na afspraken zoals de huisarts, de psycholoog, of met familie met kleine kinderen niéts in te plannen.


Tijdens het plannen, vaak ontspannen zittend op de bank, voelt dat ongemakkelijk. “Lege tijd? Dan kun je toch juist iets doén?” Nee, want in rust zittend op de bank voel ik nog niet hoe na zo’n afspraak mijn hoofd overloopt, of hoe ik juist overprikkeld en leeg ben.


En is dat niet het geval? Dan heb ik gratis tijd waarin ik precies kan doen wat ik op dat moment wil!Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

11 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

Comments


bottom of page