top of page
Zoeken

Fuck de rustregels

Een belangrijke regel in de Master Jar Plancursus: er zijn geen rustregels.


Rusten kun je niet ‘fout’, ‘goed’ of ‘beter’ doen. Er is alleen rust.


Meestal moet ik dat een keer of tien uitleggen, voordat mensen dat begrijpen. Snap ik, want het staat haaks op wat de maatschappij ons probeert te verkopen. Alles moet sneller, groter, beter, effectiever en efficienter.

Binnen de Master Jar is rust je eventjes afmelden voor het kapitalisme. Het is je tijd spenderen aan ‘niks’.

Ik wil ook niks horen over hoe ‘productief’ rusten is voor de mens. Want dan blijven we in het kapitalistische paradigma. En laat dat nou precies zijn waar we in rust eeeeventjes aan ontspannen. Rusten is een spirituele bezigheid.

Uiteraard hebben lichaam en geest óók niet-werken nodig. Dat is een heel belangrijke basisbehoefte waar we in moeten voorzien. Die label ik als ‘ontspanning’.

Ontspanning is super productief. Het (ont)prikkelt lichaam en geest.

Soms is ontspanning een rondje hardlopen, andere kereren een dutje doen. Soms is ontspanning in je eentje een boek lezen, andere keren op een groot plein samen van een muziek of sportwedstrijd genieten. Soms is ontspanning een week maaltijden vooruit koken, andere keren eten bestellen. De enige die weet welke vorm van ontspanning je nodig hebt, ben jij.

In een notendop: Ontspanning is voorzien in je behoeften. Rust is opting-out of kapitalisme.

Dus fuck de rustregels. Want je kunt het toch niet verkeerd doen.

Zoals je ziet: we gaan diep bij de Master Jar. En als je daar begeleiding in kunt gebruiken, ben je van harte welkom in de Master Jar Plancursus. Schrijf je in en krijg toegang tot verdieping en de mogelijkheid om al je vragen te stellen, zodat we je kunnen helpen met (veel) meer rusten en ontspannen.


Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

4 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

bottom of page