top of page
Zoeken

Fuck de rustregels

Een belangrijke regel in de Master Jar Plancursus: er zijn geen rustregels.


Rusten kun je niet ‘fout’, ‘goed’ of ‘beter’ doen. Er is alleen rust.


Meestal moet ik dat een keer of tien uitleggen, voordat mensen dat begrijpen. Snap ik, want het staat haaks op wat de maatschappij ons probeert te verkopen. Alles moet sneller, groter, beter, effectiever en efficienter.

Binnen de Master Jar is rust je eventjes afmelden voor het kapitalisme. Het is je tijd spenderen aan ‘niks’.

Ik wil ook niks horen over hoe ‘productief’ rusten is voor de mens. Want dan blijven we in het kapitalistische paradigma. En laat dat nou precies zijn waar we in rust eeeeventjes aan ontspannen. Rusten is een spirituele bezigheid.

Uiteraard hebben lichaam en geest óók niet-werken nodig. Dat is een heel belangrijke basisbehoefte waar we in moeten voorzien. Die label ik als ‘ontspanning’.

Ontspanning is super productief. Het (ont)prikkelt lichaam en geest.

Soms is ontspanning een rondje hardlopen, andere kereren een dutje doen. Soms is ontspanning in je eentje een boek lezen, andere keren op een groot plein samen van een muziek of sportwedstrijd genieten. Soms is ontspanning een week maaltijden vooruit koken, andere keren eten bestellen. De enige die weet welke vorm van ontspanning je nodig hebt, ben jij.

In een notendop: Ontspanning is voorzien in je behoeften. Rust is opting-out of kapitalisme.

Dus fuck de rustregels. Want je kunt het toch niet verkeerd doen.

Zoals je ziet: we gaan diep bij de Master Jar. En als je daar begeleiding in kunt gebruiken, ben je van harte welkom in de Master Jar Plancursus. Schrijf je in en krijg toegang tot verdieping en de mogelijkheid om al je vragen te stellen, zodat we je kunnen helpen met (veel) meer rusten en ontspannen.


Deze blog werd eerder verstuurd als nieuwsbrief. Wil je deze berichten als nieuwsbrief krijgen? Schrijf je dan via deze link in voor de Master Jar Mail.

4 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Deze e-mail heb ik speciaal geschreven voor de mensen die moeite hebben met genoeg rust nemen. Als jij daar ook moeite mee hebt, dan ga je het volgende wel herkennen. Helemaal nu het wat lekkerder wee

Mijn moeder zegt wel eens dat haar burn-out een groot cadeau was. Zelf ervaar ik mijn bijna-burn-out ook zo. Onze lichamen trokken aan de handrem, waardoor we we gedwongen werden om te vertragen. Mama

Als ik zeg: appelflappen, frikadelbroodjes en blikjes energydrink… Waar denk je dan aan? Ik denk dan terug aan tussenuren en uitgevallen lessen op de middelbare school. Een uurtje gratis tijd waarin w

bottom of page