top of page
Zoeken

"Een volwassene kan inschatten hoeveel tijd die voor een taak nodig heeft"

En andere fabels die we onszelf wijsmaken.


Ik zie hoe veel mensen zichzelf bij het plannen in de vingers snijden door onrealistische verwachtingen. Er zijn 2 verwachtingen waar ik het over wil hebben:


Een verantwoordelijk volwassen persoon...

  1. Kan inschatten hoeveel tijd die voor een taak nodig heeft.

  2. Voert vervolgens de taak binnen die ingeschatte tijd uit.


Te beginnen met de verwachting: "Een verantwoordelijk volwassen persoon kan inschatten hoeveel tijd die voor een taak nodig heeft."

Inschatten hoeveel tijd je voor een taak nodig hebt is een vaardigheid.


Door naar de verwachting: "Een verantwoordelijk volwassen persoon kan een geplande taak binnen de ingeschatte tijd uitvoeren."

Een ingeplande taak uitvoeren is een vaardigheid. Dit hangt samen met effectiviteit. Een ingeplande taak uitvoeren binnen de ingeschatte tijd is weer een ándere vaardigheid. Deze hangt samen met efficiëntie.


Ergens tijdens/na de middelbare school groei je langzaam over het label "jongere" heen en is het tijd om het label "volwassene" op te pakken. (Meer mensen die het met vlagen confronterend vinden dat Gen Z de nieuwe jongeren zijn? Of dat mensen uit 2004 legaal alcohol mogen drinken? We gettin' ollllld).


Als je jezelf een "slechte" planner vindt, wil je brein je beschermen tegen het idee dat je onvolwassen of onverantwoordelijk zou zijn. Dus duwt het alles met plannen liever weg met andere overtuigingen:

  • "Plannen is niets voor mij."

  • "Ik volg liever mijn gevoel/flow."

  • "k heb nog niet de juiste manier gevonden om te plannen."


Maar dé kant-en-klare oplossing voor al jouw planproblemen die 100% voor jou werkt ligt niet ergens op je te wachten tot jij hem vindt. En plannen is al helemáál niet iets wat je "gewoon" kunt.


Plannen is een vaardigheid die je moet ontwikkelen.


Geef jezelf de kans om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Om er fouten in te maken en er slecht in te zijn. Zodat je er uiteindelijk beter in wordt.


Die verandering gaat geleidelijk en is heel subtiel. Net zoals je niet van de een op de andere dag "volwassen" bent, zul je niet van de een op de andere dag "een goede planner" zijn.Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.
1 weergave

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Ik ga op vakantie en ik neem mee... het Master Jar vakantie album. Het vakantie album is gevuld met audiolessen als steuntje in de rug om ontspannen op reis te gaan, de rust te bewaren als je op beste

Kofferinpakstress

Het lijkt zo eenvoudig: Men neme een koffer, stopt er spullen in en gaat op reis. Maar jij weet ook dat het in de praktijk niet zo makkelijk is :’) Niet alleen komen er vet veel variabelen kijken bij

bottom of page