top of page
Zoeken

"Een volwassene kan inschatten hoeveel tijd die voor een taak nodig heeft"

En andere fabels die we onszelf wijsmaken.


Ik zie hoe veel mensen zichzelf bij het plannen in de vingers snijden door onrealistische verwachtingen. Er zijn 2 verwachtingen waar ik het over wil hebben:


Een verantwoordelijk volwassen persoon...

  1. Kan inschatten hoeveel tijd die voor een taak nodig heeft.

  2. Voert vervolgens de taak binnen die ingeschatte tijd uit.


Te beginnen met de verwachting: "Een verantwoordelijk volwassen persoon kan inschatten hoeveel tijd die voor een taak nodig heeft."

Inschatten hoeveel tijd je voor een taak nodig hebt is een vaardigheid.


Door naar de verwachting: "Een verantwoordelijk volwassen persoon kan een geplande taak binnen de ingeschatte tijd uitvoeren."

Een ingeplande taak uitvoeren is een vaardigheid. Dit hangt samen met effectiviteit. Een ingeplande taak uitvoeren binnen de ingeschatte tijd is weer een ándere vaardigheid. Deze hangt samen met efficiëntie.


Ergens tijdens/na de middelbare school groei je langzaam over het label "jongere" heen en is het tijd om het label "volwassene" op te pakken. (Meer mensen die het met vlagen confronterend vinden dat Gen Z de nieuwe jongeren zijn? Of dat mensen uit 2004 legaal alcohol mogen drinken? We gettin' ollllld).


Als je jezelf een "slechte" planner vindt, wil je brein je beschermen tegen het idee dat je onvolwassen of onverantwoordelijk zou zijn. Dus duwt het alles met plannen liever weg met andere overtuigingen:

  • "Plannen is niets voor mij."

  • "Ik volg liever mijn gevoel/flow."

  • "k heb nog niet de juiste manier gevonden om te plannen."


Maar dé kant-en-klare oplossing voor al jouw planproblemen die 100% voor jou werkt ligt niet ergens op je te wachten tot jij hem vindt. En plannen is al helemáál niet iets wat je "gewoon" kunt.


Plannen is een vaardigheid die je moet ontwikkelen.


Geef jezelf de kans om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Om er fouten in te maken en er slecht in te zijn. Zodat je er uiteindelijk beter in wordt.


Die verandering gaat geleidelijk en is heel subtiel. Net zoals je niet van de een op de andere dag "volwassen" bent, zul je niet van de een op de andere dag "een goede planner" zijn.Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.
1 weergave

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Deze e-mail heb ik speciaal geschreven voor de mensen die moeite hebben met genoeg rust nemen. Als jij daar ook moeite mee hebt, dan ga je het volgende wel herkennen. Helemaal nu het wat lekkerder wee

Mijn moeder zegt wel eens dat haar burn-out een groot cadeau was. Zelf ervaar ik mijn bijna-burn-out ook zo. Onze lichamen trokken aan de handrem, waardoor we we gedwongen werden om te vertragen. Mama

Als ik zeg: appelflappen, frikadelbroodjes en blikjes energydrink… Waar denk je dan aan? Ik denk dan terug aan tussenuren en uitgevallen lessen op de middelbare school. Een uurtje gratis tijd waarin w

bottom of page