top of page
Zoeken

Een stok achter de deur wordt al snel een stok om mee te slaan

Gebruik jij wel eens een spreekwoordelijke stok achter de deur om de focus op je doelen te behouden? Maar merk je dat het in veel gevallen niet écht werkt? Of dat je het doel tegen wil en dank haalt, waardoor je er totaal niet trots op bent?


Het is tijd om het spreekwoord “een stok achter de deur” achter ons te laten. Kijk alleen al naar de herkomst:


“Waar komt ‘een stok achter de deur’ vandaan en wat betekent het? Het betekent over het algemeen iets als een ‘dreigement’, ‘dreiging van negatieve gevolgen als je ergens niet aan kunt voldoen’. Meestal wordt een stok achter de deur tamelijk positief gebruikt, namelijk in de zin van ‘extra motivatie om iets te doen’. Het spreekwoord komt waarschijnlijk voort uit een situatie waar iemand letterlijk een stok achter een deur heeft gezet. Als de ander niet wil voldoen aan zijn verzoek of eis, dan kan hij snel de stok tevoorschijn halen en zo laten zien dat hij desnoods geweld gebruikt om zijn zin te krijgen.”

(Bron: onzetaal.nl)


Zoals je al kon lezen: meestal bedoelen we die stok achter de deur positief. In de praktijk zie ik tot mijn verdriet heel veel mensen die het mechanisme (een afspraak / weddenschap / investering / samenwerking) dat als stok achter de deur diende, gebruiken als stok om de spreekwoordelijke hond mee te slaan.


Het spreekwoord “een stok zoeken om een hond mee te slaan” betekent “een reden vinden om te bekritiseren”. (Bron: ensie.nl)


Zullen we die stokken niet langer achter deuren, maar gewoon achterwege laten? Vraagt een andere manier van werken, maar ik heb zo’n vermoeden dat je daar wel aan toe bent 😉Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

1 weergave

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Een planning is niet om álles wat je de afgelopen weken hebt laten liggen weer in te halen. En al helemaal niet om jezelf 💩 over te voelen. Een planning is maar een manier om je tijd en energie op el

bottom of page