top of page
Zoeken

Een planning is niet alleen een middel om doelen te behalen. Voor mij is het een noodzaak.

Soms kost een planning maken meer tijd dan gewoon beginnen en zien waar ik uitkom.


Ga 'gewoon' op die citytrip, begin 'gewoon' aan die uitgebreide maaltijd of start 'gewoon' met die (werk)taak.


Maar weet je wat het is: mijn brein heeft bijna eindeloze mogelijkheden.

Ik kan úren onderzoeken, afwegen, nadenken, visualiseren hoe iets zou zijn.


Mijn lijf heeft die bijna eindeloze mogelijkheden niet.


Neem bijvoorbeeld écht goed uitpakken door een lekker diner te koken voor vrienden. Als ik dat plan, denk ik niet alleen aan het recept, de ingrediënten, hoe ik de tafel wil dekken en hoeveel tijd dat kost.


🍽️ Ik dubbelcheck de ingrediënten in de recepten, zodat ik maar één keer boodschappen hoef te bestellen of halen.


🍽️ Ik puzzel de volgorde waarop ik die gerechten kan klaarmaken voor zo min mogelijk op-mijn-benen-sta-tijd en zo min mogelijk afwas.


🍽️ Ik plan het moment waarop ik het beste kan beginnen met koken, zodat alles klaar is voordat het bezoek er is - zonder dat het eten staat te verpieteren.


Als ik alleen de tijd zou meten, is een boodschappenlijstje online bestellen en “gewoon beginnen” veel sneller. Zelfs als ik tussendoor een keer (of twee) op en neer naar de winkel moet. En zelfs als ik tussendoor een keer (of twee) moet afwassen en afdrogen.


Maar ik meet meer dan de tijd.


Ik moet ook rekening houden met mijn beperkte lichamelijke energie. Met mijn beperkte mentaal- emotionele bandbreedte. En dat ik nu verantwoordelijk ben voor het in leven houden van een mini-mensje.


Een planning is voor mij dus niet alleen een middel om mijn doelen te behalen. Het is een noodzakelijk element om zorgen voor mijzelf + genieten van het leven + shit gedaan krijgen parallel aan elkaar te laten lopen.


Mijn planning is súper belangrijk.


(En ja, dan liggen er valkuilen op de loer: Uitstelgedrag, perfectionisme, obsessie en óverplannen. Dat is stof voor een andere post, het punt wat ik nu wil maken is)


Zonder planning zou ik een stuk minder van het leven kunnen genieten.


Herkenbaar?Deze post verscheen eerder op het Instagram account van The Master Jar. Klik hier om naar de post te gaan.

22 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Deze e-mail heb ik speciaal geschreven voor de mensen die moeite hebben met genoeg rust nemen. Als jij daar ook moeite mee hebt, dan ga je het volgende wel herkennen. Helemaal nu het wat lekkerder wee

Mijn moeder zegt wel eens dat haar burn-out een groot cadeau was. Zelf ervaar ik mijn bijna-burn-out ook zo. Onze lichamen trokken aan de handrem, waardoor we we gedwongen werden om te vertragen. Mama

Als ik zeg: appelflappen, frikadelbroodjes en blikjes energydrink… Waar denk je dan aan? Ik denk dan terug aan tussenuren en uitgevallen lessen op de middelbare school. Een uurtje gratis tijd waarin w

bottom of page